Wetenschappelijk onderzoek

Amarum wil mensen met eetstoornissen de best mogelijke zorg bieden. Om dat te kunnen doen, moeten we op de hoogte zijn van nieuwe inzichten en zelf wetenschappelijk onderzoek doen. Met ons onderzoek zoeken we naar de beste behandeling voor elke patiënt. We toetsen het effect van behandelingen en we brengen kenmerken van eetstoornissen en van patiënten in kaart. Het is dus onmisbaar dat patiënten meewerken aan het wetenschappelijk onderzoek. 

Hebt uw vragen over deelname of resultaten, neem dan contact op met Suzanne Mares (s.mares@ggnet.nl ,088 933 5701) of Maartje Vroling (m.vroling@ggnet.nl)

Begeleiding en samenwerkingen

Prof. Annemarie van Elburg adviseert onderzoekers binnen Amarum. We werken ook samen met onder andere de Radboud Universiteit Nijmegen, Maastricht University en de Universiteit van Amsterdam.

Twee vrouwen in gesprek

Behandelstudie zelfregulatie

 • Titel:  Behandelstudie naar de invloed van zelfregulatie op ongewenst eetgedrag (eetbuien)
 • Onderzoeksvraag: Zorgt een nieuwe behandeltechniek gericht op het bereiken van doelen tot een vermindering van eetbuien?

 • Aanleiding: Eerder onderzoek bij meer dan 300 studenten met eetbuien was succesvol. Nu onderzoeken we of deze behandeltechniek ook werkt voor mensen met een eetstoornis, zoals BED en boulimia nervosa.

 • Deelnemen: Hebt u zich aangemeld voor behandeling bij Amarum? Dan kunt u kosteloos deelnemen aan onze behandelstudie.

 • Behandeling: U krijgt drie individuele sessies van 45 minuten, waarin we u de techniek aanleren. Ook volgen we u online intensief via metingen en het eetdagboek.

 • Meer informatie: Tijdens uw Amarum-intake krijgt u onze informatiebrochure, maar neem ook gerust rechtstreeks contact op met Jorg Tanis via Jorg.Tanis@Maastrichtuniversity.nl.

Meisje blaast bellen

Onderzoek naar behandeling traumaklachten

 • Aanleiding: Bij mensen met ernstig ondergewicht zijn de emoties vaak erg afgevlakt en psychotherapeutische behandeling werkt dan niet goed. Sommige getraumatiseerde patiënten hebben voordeel van emotioneel afgevlakt zijn. Daarom is het voor deze patiënten soms extra moeilijk om aan te moeten komen: door het aankomen verdwijnt die emotionele afvlakking en komen de gevoelens van trauma heftiger naar boven. Sommige van deze patiënten vinden dat zo eng, dat ze terugvallen in niet-eten.
 • Doel: Amarum wil uitzoeken of we tijdens dat ondergewicht het trauma kunnen behandelen.
 • Onderzoeksvraag: Nemen de klachten rondom het trauma af met de traumabehandeling en verloopt de behandeling van de eetstoornis hierdoor makkelijker?
 • Behandeling: We hebben de afgelopen 2,5 jaar tien getraumatiseerde patiënten met ernstig ondergewicht een traumabehandeling gegeven en gevolgd.
 • Deelnemen: Op dit moment zijn er voldoende deelnemers voor het onderzoek en nemen we geen nieuwe deelnemers meer aan.
 • Meer informatie: Wanneer u vragen heeft over het onderzoek, kunt u contact opnemen met Marieke ten Napel, Amarum Zutphen, via telefoonnummer 088 933 1250